O unitate de învăţământ preuniversitar din Piatra Neamţ este centru regional pentru admiterea la universităţile prestigioase din Regatul Unit al Marii Britanii.

Sfătuiţi de profesori şi de părinţi, tinerii români care au capacitatea să se perfecţioneze în diverse domenii de studiu aleg drumul universităţilor din vestul Europei. În paleta largă a ofertei educaţionale, Marea Britanie ocupă un loc de frunte, prin centrele de tradiţie de la Oxford şi Cambridge, ca să dăm doar două dintre cele mai cunoscute exemple. Pentru judeţele din zona Moldovei, Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ este unitatea de elită care asigură preselecţia celor mai buni liceeni aspiranţi la statutul de studenţi în centrele universitare din Anglia, şi nu numai.
În urmă cu cinci ani, Colegiul Naţional „Petru Rareş“ a devenit centru regional pentru admiterea internaţională şi, de atunci, în fiecare an, aici se susţin testările în diverse domenii ale elevilor români care vor să studieze la universităţi de top din Regatul Unit. „Am obţinut acest statut după ce, împreună cu domnul profesor Dorel Haralamb, am solicitat universităţilor de prestigiu, adică Oxford, Cambridge, Sheffield, Edinburgh şi Imperial din Londra, să fim parteneri în procesul de admitere a elevilor. Am fost acceptaţi ca instituţie serioasă“, spune Dan Grigoruţă Oniciuc, profesor de fizică şi director al Colegiului „Petru Rareş“.